Friezen in geweer tegen oranje nazi-helm

Nazi-helmpieAls het aan de leden van Groep fan Auwerk ligt zal de veelbesproken oranje nazi-helm tijdens de wedstrijden van het Nederlands Elftal op het WK Voetbal in Duitsland op de tribunes schitteren door afwezigheid. De vereniging, bestaande uit leden uit Noord-, Oost- en West-Friesland, pleit voor een boycot van het omstreden hoofddeksel tijdens het evenement dat op 9 juni begint.

"Hiermee willen wij een statement afgeven tegen deze helmen, die ons aan de Tweede Wereldoorlog doet denken. In onze ogen is deze helm kwetsend en provocerend", zo legt Siwert Reinarda van de groep het doel van de actie uit, "wij willen hiermee duidelijk maken dat een ieder respect zou moeten hebben voor alle volkeren in Europa en dit ook belangrijk te vinden."

De Friezen zijn van mening dat normen en waarden worden overschreden als het dragen van de helm op de tribunes wordt toegelaten tijdens de wedstrijden. De groep roept dan ook zowel de nationale bond KNVB, bondscoach Marco van Basten als de mondiale voetbalbond FIFA op om de helm uit de stadions te weren. Om de actie kracht bij te zetten heeft men voormalig Sterkste Man van Nederland Wout Zijlstra ingeschakeld. Hij heeft op symbolische wijze de eerste nazi-helm kapot geslagen.

Zijlstra aan de slag
Zijlstra aan de slag