NA wil tegen pedoclub Martijn demonstreren

BinnenlandsDe Nationale Alliantie (NA) heeft een vergunning aangevraagd om op 27 mei in Amsterdam een demonstratieve optocht te mogen houden tegen pedofilie. De voorzitter van de extreem-rechtse club, Rotterdammer Jan Teijn, zegt dat het de bedoeling is om in een demonstratieve tocht van het Muiderpoortstation naar het (post)adres van de pedofielenvereniging Martijn te marcheren. Daar wil Teijn de demonstranten toespreken. De vereniging Martijn zetelde ooit in Oost in een kantoor, maar heeft daar nu al enkele jaren alleen nog een postadres. Teijn noemt het ''een slechte zaak dat een vereniging als Martijn al meer dan twintig jaar bestaansrecht heeft''.

De extreem-rechtse partij zegt te rekenen op zo'n 50 tot 100 betogers. Men is ook in gesprek met enkele andere organisaties over mogelijke deelname aan de demonstratie, zoals de beheerders van een anti-pedofielen website. ''Wanneer de gemeente geen vergunning afgeeft, gaan we elke week een 'toeristische wandeling' houden, net zo lang tot we wel een vergunning krijgen'', aldus Teijn. Amsterdam zegt op voorhand nooit een demonstratie te verbieden en laat weten dat het zal overleggen met de NA.

In 2003 wilde het toenmalige Rotterdamse raadslid Michiel Smit - samen met een actiecomitť - ook demonstreren tegen Martijn. Op het Centraal Station kwam het echter tot vechtpartijen met actievoerders van AFA (Anti-Fascistische Actie), die de betoging wilden voorkomen. Daarop verbood burgemeester Job Cohen de demonstratie.