Afgevaardigde FP÷ brengt nazigroet

Een afgevaardigde van de Oostenrijkse extreemrechtse FP÷, Walter Sucher, heeft een rel veroorzaakt door zijn toespraak af te ronden met een welgemeend "Heil!" Heil is een traditionele Oostenrijkse groet maar is door Hitler tijdens WOII verbasterd tot "Heil Hitler" en als standaardgroet ingevoerd. De groet werd door de zaal met luid applaus ontvangen. Zowel Sucher als partijleider Strache ontkennen dat er ook maar enige diepere betekenis achterzit. Strache noemde in een gesprek met de pers de overeenkomst met de nazigroet "Toeval".

De groet wordt vooral in het westelijke deel van Oostenrijk nog vrij algemeen gebruikt. Ook op bijeenkomsten zoals sportevenementen wordt Heil nog regelmatig gebruikt, maar tot nu toe werd het bij politieke bijeenkomsten vanwege de dubbele betekenis altijd vermeden. De opschudding wordt nog vergroot door de radicalisering van de FP÷ sinds het vertrek van de meer gematigde JŲrg Haider. Haider heeft de partij verlaten om een eigen partij op te richten en heeft daarbij een deel van de gematigde FP÷ aanhang meegenomen. Sindsdien wordt de partij geleid door de uit de rechtervleugel afkomstige Strache die voor een nieuwe koers heeft gekozen.

De hele affaire krijgt mogelijk nog een staartje. Het Oostenrijkse Openbaar Ministerie heeft aangekondigd de zaak te gaan onderzoeken. Het is nog niet duidelijk of het voor het OM mogelijk is om stappen te ondernemen. Hitlerverering is weliswaar verboden in Oostenrijk maar het is moeilijk om iemand op grond van ťťn enkel woord aan te klagen omdat de context niet hardgemaakt kan worden. Onderzocht wordt daarom of er wellicht sprake is van gebruik als een soort codewoord op grond waar van wel tot vervolging kan worden overgegaan.

Subheader
Walter Sucher


Met dank aan woessie voor de submit.