Meer hartklachten dan ooit in marathon R'dam

Icoon SportOpvallend veel lopers liepen vandaag bij de marathon van Rotterdam tegen hartklachten aan. In totaal moesten elf personen naar een ziekenhuis worden overgebracht. Een 41-jarige Duitser stortte 500 meter voor de finish in. Ondanks reanimatie ter plekke overleed hij later in een ziekenhuis.

Volgens een woordvoerder van de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen in Rotterdam-Rijnmond (GHOR) is er duidelijk sprake van een stijging van het aantal lopers met hartproblemen, hoewel er geen exacte cijfers beschikbaar zijn van vorige edities. Voor een overlijden tijdens de loopwedstrijd in de havenstad moet er echter negen jaar terug worden gegaan; in de editie van 1997 viel ook een dode onder de deelnemers te betreuren. De hulpdiensten willen de aantallen hartklachten bespreken in een evaluatie van de marathon.

Behalve de elf gevallen van hartklachten moest de GHOR negen lopers behandelen voor uiteenlopende klachten als verstuikingen en schrammen. Volgens een woordvoerder een normaal aantal. Ook vier toeschouwers die onwel waren geworden moesten naar het ziekenhuis.

Met dank aan svenski en Isiolo voor de submit.