Nieuwe mishandelfoto's Abu Ghraib

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

OorlogEr zijn nieuwe foto's opgedoken van mishandelingen in de Iraakse Abu Ghraib-gevangenis. De beelden werden vandaag vertoond door de Australische publieke omroep SBS. Het gaat waarschijnlijk om foto's uit 2004, genomen in dezelfde periode als de eerder gelekte foto's van mishandelingen waarover een enorme ophef ontstond.

Het is bekend dat er meer materiaal is uit die periode. Een Amerikaanse burgerrechtenorganisatie probeert al langere tijd om die openbaar te krijgen. Vooralsnog zit er echter een publicatieverbod op. Onbekend is hoe de Australische zender SBS aan de beelden is gekomen.

De nieuwe foto's en vier videofilmpjes tonen onder meer een groep gevangenen die onder dwang aan het masturberen is. Een andere opname toont een vermoedelijk zwakbegaafde gedetineerde die met zijn hoofd tegen een celdeur bonkt. Nog schokkender zijn foto's van lijken die op de grond liggen. Ook is nieuw beeldmateriaal te zien van de Amerikaanse soldaat Charles Graner, die vorig jaar tot 10 jaar werd veroordeeld in de VS wegens het misbruiken van gevangenen. Dat deed hij samen met zijn toenmalige vriendin Lynndie England. Zij kreeg 3 jaar cel.


Meer foto's bij de BBC, die er een aantal te gruwelijk vindt om te publiceren