'Iran probeert kernwapen te maken'

ClubMed, stortkoker en Crusty2004 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenWesterse veiligheidsdiensten constateren in een rapport dat de Iraanse regering op slinkse manieren de benodigdheden voor het bouwen van een kernbom bij elkaar probeert te krijgen. Daarnaast proberen wetenschappers in Teheran onderdelen te kopen voor een raket die Europa kan bereiken. De Britse krant The Guardian heeft inzage in het rapport gehad.

Het betreffende rapport is geschreven aan de hand van informatie van de Britse, Franse, Duitse en Belgische veiligheidsdiensten. Het rapport dient tevens als een waarschuwing aan westerse regeringen en grote bedrijven om extra alert te zijn op de export van specifieke producten naar zogenaamde "schurkenstaten".

Naast Iran zouden ook Syrië en Pakistan de benodigde chemicaliën en technologie hebben geïmporteerd die nodig is om kernwapenprogramma's te ontwikkelen en uranium te verrijken. De Iraanse regering zou van plan zijn om aanstaande maandag het onderzoeksprogramma voor het verrijken van uranium te hervatten. Dit meldde een westerse diplomaat gisteren bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).