Drenthe ruimt 12.000 wietplanten op

PolitieIn Drenthe heeft de politie gisteren een zogenaamde 'henneprooidag' gehouden. Men viel 22 woningen binnen (in 11 bleek een kwekerij gevestigd), een loods en een kas. De politie rooide in totaal ruim 12.000 marihuanaplanten. De meeste stonden in een kas aan de Oude Zwarteweg in Klazienaveen, in een ondergrondse ruimte: bijna 11.000. In de woningen betrof het aantal planten vaak zo rond de 200.

De 22 woningen die werden bezocht, en waarvan de helft dus een kwekerij bevatte, liggen in Coevorden, Emmen, Nieuw-Weerdinge, Borger en Valthermond. In een woning in Borger werden bovendien een vuurwapen, munitie, gasalarm pistolen en een neppistool gevonden. Bij de inval in de kas in Klazienaveen zijn 3 personen aangehouden. Deze zijn ingesloten en inverzekering gesteld.

De actie werd volgens de politie uitgevoerd omdat er de laatste tijd veel meldingen binnenkwamen: ''Er wordt veel geklaagd over overlast en stank. Veel mensen zijn bang dat het door de wietplantages onveilig wordt in de buurt.'' Bij de actie waren 80 mensen betrokken, waaronder politiemedewerkers, de sociale recherche, woningbouwverenigingen, de belastingdienst, elektriciteitsbedrijf Essent, de Stichting Veiligheidszorg en de betrokken gemeenten. De aanpak van thuiskwekerijen gaat de komdende tijd nog door en zal volgend jaar worden opgevoerd. De straatwaarde van alle wietplanten bij elkaar bedraagt volgens de politie 800.000 euro. De planten, alsmede alle lampen, filters en verdere benodigdheden van de kwekerijen werden afgevoerd en vernietigd.


Kwekerij onder de kas in Klazienaveen