A'damse politie gebruikt ongeldige huiszoekingsbevelen

PolitieDe Amsterdamse politie stuurt agenten met blanco huiszoekingsbevelen op pad die alvast ondertekend zijn. Wanneer ze ergens naar binnen willen vallen, hoeven ze alleen nog even het adres in te vullen. Dat blijkt uit een rechtszaak waarin de Hoge Raad deze week uitspraak deed. In het geval van een man die in de woning van zijn ex in Amsterdam-West werd opgepakt, bleek justitie geen toestemming te hebben verleend voor een huiszoeking.

Volgens de Hoge Raad is een inval in een woning met zo'n kant-en-klaar (ongeldig) bevel tot binnentreden een 'ernstige inbreuk' op de rechten van de bewoner(s). In eerder genoemd geval zijn de rechten van de bewoonster ''doelbewust en met grove veronachtzaming van haar belangen'' geschonden.

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad stelde vast dat het bij de Amsterdamse politie ''kennelijk normaal is zelf een al tevoren door een (hulp)officier van justitie ondertekend huiszoekingsbevel uit te schrijven'', dus zonder justitie voor elke inval apart toestemming te vragen.

De Amsterdamse politie laat via een woordvoerder weten dat agenten géén blanco 'bevelen tot binnentreden' bij zich hebben. Volgens de hoofdstedelijke politie wordt in spoedeisende gevallen soms een gedeeltelijk ingevuld formulier aan agenten meegegeven. De agenten informeren dan de hulpofficier dat ze op pad gaan, zodat die 'stand-by' is om toestemming te geven.
Op deze wijze is het in ieder geval niet gebeurd in het geval van de inval in Amsterdam-West.