Laptop voor derdewereldlanden

Aether had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Digital Tijdens de VN-conferentie over internet en ict presenteerde MIT-professor Nicholas Negroponte samen met VN-secretaris generaal Kofi Annan een laptop speciaal ontwikkeld voor derdewereldlanden. Het apparaat kost slechts 100 dollar en bevat een AMD-processor met een kloksnelheid van 500MHz, een intern geheugen van 1 gigabyte en een 12-inch beeldscherm. Het apparaat wordt gevoed met een accu en dynamo.

De fabrikant Negroponte ontwikkelt de laptop samen met AMD, Google, News Corp. en Linux-bedrijf Red Hat, wat ook het besturingssysteem zal zijn. Daarnaast is het mogelijk om door middel van WiFi, GSM of met een modem verbinding te maken met het internet.

De doelstelling van de Verenigde Naties is dat ieder dorp in de wereld in 2015 een verbinding met het internet heeft. De organisatie One Laptop Per Child onderhandelt momenteel met overheden van niet-Westerse landen. Zij moeten minimaal ťťn miljoen laptops kopen en die gratis weggeven aan schoolgaande jeugd.

De richtprijs van de laptop is 100 dollar, maar de Tunesische fabrikant Negroponte liet weten dat dat waarschijnlijk 115 dollar wordt. Al met al een knappe prestatie van het bedrijf. De laptops gaan in februari 2006 grootschalig in productie en worden naar verwachting eind volgend jaar uitgeleverd.

One Laptop Per Child