Arts uit ambt gezet wegens seks met patiënte

Doedeldiedotje had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenA. Coronel mag zijn beroep als huisarts niet meer uitoefenen. De Amsterdammer is uit zijn ambt gezet wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij had enige tijd een seksuele relatie met een patiënte met psychische problemen. Coronel is sinds 27 oktober van dit jaar uit het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) geschrapt.

Het Regionaal Medisch Tuchtcollege had de man begin dit jaar al een voorwaardelijke schorsing van een half jaar opgelegd. Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg verwierp dit in hoger beroep echter en besloot dat de man nooit meer zijn beroep mag uitoefenen. Coronel zou seksuele contacten hebben gehad met vier vrouwen met psychische problemen. Hij gaf in de rechtszaak toe een relatie met één vrouw te hebben gehad, maar dat zij toen niet bij hem onder behandeling was.

"Ze vonden dat ik spijt had moeten betuigen. Omdat ik dat niet heb gedaan, mag ik nu mijn beroep niet meer uitoefenen. Maar de vrouw was helemaal geen patiënte van mij. Ze kwam bij mij voor acupunctuur. De relatie was heel kort en is nu alweer voorbij. (...) Ik ben er heel verdrietig om. Ik vind het vak heel leuk", zo reageerde Coronel, die nog wel werkzaam zal blijven als acupuncturist. Uit onderzoek uit 2004 bleek dat vier procent van de Nederlandse huisartsen wel eens seksuele contacten met een patiënt heeft gehad.