Manke Nelis met standbeeld geëerd in Jordaan

Standbeeld Manke NelisIn de Amsterdamse Jordaan is vanmiddag een standbeeld van Manke Nelis onthuld. De in 1993 overleden volkszanger is te bewonderen op het Johnny Jordaanplein, naast de beelden van collega-artiesten Johnny Jordaan, Tante Leen en accordeonist Johnny Meijer. De onthulling was erg feestelijk, aldus initatiefnemer Gerry Holland.

Het beeld werd onthuld door burgemeester Job Cohen. Daarnaast traden er verschillende Amsterdamse artiesten op. Het beeld werd gemaakt door de beeldend kunstenaar Rob Cerneüs, die ook verantwoordelijk is voor het beeld van Johnny Meijer. Manke Nelis, een pseudoniem van Cornelis Pieters, staat afgebeeld met zijn onafscheidelijke bas.

De zanger, die tot zijn dood in de Amsterdamse Jordaan woonde, veranderde zijn aanvankelijke artiestennaam Carlo Pietro in Manke Nelis toen hij in 1956 bij een motorongeluk zijn rechterbeen verloor. Hij trad jarenlang op in The Shorts Of London aan het Rembrandtplein in Amsterdam. In 1987 kreeg hij landelijke bekendheid dankzij de top 10-hit 'Kleine Jodeljongen'.