31-jarige '16-jarige' asielzoeker uitgezet

Een asielzoeker uit Bangladesh wordt binnenkort Nederland uitgezet nadat hij lange tijd in Eindhoven door het leven ging als '16-jarige' ama (alleenstaande minderjarige asielzoeker). De man had tijdens zijn asielaanvraag beweerd dat hij pas 16 jaar oud was, hetgeen door de vreemdelingendienst voor waar werd aangenomen.

De 31-jarige belandde hierdoor in projecten met minderjarige asielzoekers en kwam bijvoorbeeld tussen kleine kinderen in de klas terecht. Daarnaast streek hij de afgelopen jaren door de fraude ten onrechte een bedrag van 13.500 euro op voor levensonderhoud.

De 'oudere jongere' liep tegen de lamp toen hij onlangs bij de gemeente zijn geregistreerde geboortedatum wilde laten wijzigen op zijn identiteitskaart. Uit nader onderzoek bleek dat hij in 1974 geboren is. Hij is inmiddels uitgeprocedeerd en in bewaring gesteld in afwachting van zijn uitzetting. Bekeken wordt of het fraudebedrag kan worden teruggevorderd.

Een voormalige leerkracht van het inmiddels opgeheven opvangcentrum Beatrixoord in Eindhoven zegt dat deze praktijken wel vaker voorkomen. Zo zaten bij hem in groep zes mannen van 20 jaar en ouder met een zware stem in de klas tussen de kleintjes.