Gemeente Amsterdam wil subsidiegeld terug

Gat in spaarvarkenDe Amsterdamse fracties van CDA, VVD, Mokum Mobiel, SP en Leefbaar Amsterdam moeten de gemeente ruim twee ton aan subsidiegeld terugbetalen. Uit een onderzoek blijkt dat de partijen het geld, dat bedoeld was om de gemeenteraads-fractie te ondersteunen, onrechtmatig hebben uitgegeven. De kwestie leidde eerder al tot het aftreden van VVD-wethouder Frits Huffnagel en twee raadsleden van het CDA.

De afgetreden politici raakten in opspraak omdat ze uit de fractiegelden extra vergoedingen hadden gekregen. CDA en VVD moeten daarom nu respectievelijk 43.946 en 23.084 euro terugstorten. De eenmansfractie Mokum Mobiel werd voor bijna 70.000 euro aangeslagen omdat raadslid Gonny van Oudenallen met het fractiegeld een pr-bedrijf inhuurde waarvan ze zelf de eigenaar bleek te zijn. De SP sluisde het geld door naar de landelijke organisatie, die er vervolgens andere afdelingen mee ondersteunde. De socialisten dienen ruim 65.000 euro terug te betalen. De tweemansfractie van Leefbaar Amsterdam moet ongeveer 15.000 euro subsidie teruggeven.

Aanstaande woensdag kunnen de in opspraak geraakte partijen de eindconclusies van het onderzoek zelf al dan niet verwerpen, als het rapport van prof. D. Elzinga over de fractiebestedingen op de agenda van de raadsvergadering staat. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen verklaarde maandag dat de gemeente geen aangifte zal doen tegen de partijen. "Dit is misschien onrechtmatig, maar dat betekent niet meteen dat er een strafbaar feit is gepleegd", aldus Cohen. De partijen dienen voor 1 januari 2006 de bedragen over te maken.