Problemen rond huis 'Je leven in de steigers'

Feivel had ons via de nieuws-submit te melden:

Twee mensen van wie het huis werd opgeknapt in het tv-programma 'Je leven in de steigers' overwegen juridische stappen tegen productiebedrijf De Beeldbrigade uit Amsterdam. Jaap de Jong en Sheridan Oliver uit Den Helder kampen met flinke vochtproblemen in hun nieuwe huis, dat dankzij het Talpa-programma in recordtijd werd neergezet.

Drie weken lang werkten een hoop mensen aan het bouwen en decoreren van een nieuw huis voor Jaap en Sheridan en hun twee kinderen, nadat begin dit jaar hun woning door een brand volledig verwoest werd. De twee waren niet voldoende verzekerd. Door ondernemers werd gratis personeel en materiaal beschikbaar gesteld en natuurlijk hielpen ook Bridget en haar 'bouwvrouwen' een handje mee. Enkele dagen nadat het huis opgeleverd werd, deden zich echter al verschillende vochtproblemen voor. Zo zijn keukenkastjes beschimmeld, zitten er zwarte vlekken aan de achterkant van kledingkasten, laat behang los en trekt de parketvloer krom. Ook valt de elektriciteit regelmatig uit omdat er flink wat vocht in de meterkast zit.

Er zijn inmiddels al verschillende herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Zo zijn er luchtkanonnen en vochteters geplaatst, is er een nieuw parketvloer gelegd en zijn grote delen van het huis opnieuw geschilderd en behangen. Er moet echter nog veel meer gedaan worden, zo vinden Jaap en Sheridan. Op de bovenverdieping is het bijvoorbeeld nog een zooitje en moet er nog veel gebeuren. Ze overwegen nu een advocaat in de arm te nemen en De Beeldbrigade aan te klagen. De twee zeggen al meerdere malen aangegeven te hebben bij het productiebedrijf dat ze op z'n zachtst gezegd niet blij zijn met de situatie, maar door De Beeldbrigade zouden ze zijn "afgeblaft". Op 28 september zal de vereniging Eigen Huis de woning bezoeken voor een bouwkundige inspectie.

Rinus van den Berg, directeur van aannemingsbedrijf Dozy BC, dat naar eigen zeggen 35 procent van de bouwsom heeft betaald, zegt nooit meer onder deze tijdsdruk aan zo'n klus te beginnen. "Een huis bouwen in twee weken is volstrekt onmogelijk. Het krijgt geen tijd om te ademen. Daarvoor hebben we vooraf gewaarschuwd", zo zei hij. Van den Berg denkt dat er binnen een maand geen vochtproblemen meer zullen zijn. Woordvoerder van Talpa Maarten van Rooijen heeft in een reactie aangegeven dat de vochtoverlast geen onverwacht gevolg was. "Wij vinden het heel vervelend dat het euvel nog steeds niet is opgelost. Maar de productiemaatschappij doet er alles aan om de mankementen definitief te verhelpen", aldus Van Rooijen.