Ruud Lubbers warm ontvangen op Lowlands

Icoon Muziek nieuwsDe voormalige Nederlandse premier en VN-topman Ruud Lubbers is gisteren met een ovatie verwelkomd op het festival Lowlands. Tussen optredens van onder meer The Prodigy, Franz Ferdinand en Racoon hield de politicus een college voor de festivalgangers. De animo voor de voordracht was enorm, verschillende geïnteresseerden konden niet meer in de afgeladen Juliet-tent.

Lubbers moest luid en duidelijk spreken om de muziek uit de omliggende tenten te kunnen overstemmen. Het muisstille publiek luisterde aandachtig. Het college 'Red de wereld - een nieuw handvest voor de aarde' was de eerste in een reeks van zes, die tijdens de dertiende editie van Lowlands wordt aangeboden. Onder andere popprofessor Tom ter Bogt, moleculair bioloog Ronald Plasterk en oud-astronaut Wubbo Ockels mogen een poging wagen het festivalpubliek te boeien met wetenschap.

'Slechts één windhoos'
Volgens de organisatie is het muziekevenement gisteren min of meer gespaard gebleven van de regen die elders in Nederland viel. Slechts enkele druppels vielen er op de eerste dag. Een woordvoerder sprak over 'slechts één windhoos', waardoor een grote opblaaswortel sneuvelde. Afsluiter op vrijdag was The Prodigy, die het publiek in de grootste festivaltent vermaakte met songs als 'Smack my bitch up' en 'Out of space'. Ruud Lubbers was ondertussen al lang weer vertrokken. Hij liet na zijn optreden weten niet geïnteresseerd te zijn in de muziek. "Ik ga lekker naar mijn vrouw toe", zo zei de ex-premier.