Tbs'er Marciano Ernst aangehouden in Belgi

junkieXXXL en Daantje20 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon misdaad nieuwsDe ontsnapte tbs'er Marciano Ernst heeft zich vandaag bij de Nederlandse ambassade in Brussel gemeld. Hij is vervolgens door de Belgische politie aangehouden. Ernst was sinds afgelopen donderdag voortvluchtig, toen hij uit een kliniek in Halsteren wegliep. Zaterdag werd door de politie een opsporingsbericht verspreid.

De Nederlander van Surinaamse afkomst werd in 1997 tot 2 jaar cel en tbs veroordeeld na de moord op de minnaar van zijn ex-vriendin. De officier van justitie noemde Ernst indertijd een 'ernstig ziek' persoon. In het opsporingsbericht werd gesteld dat hij gevaarlijk kan worden op het moment dat hij geen medicijnen neemt. De ontsnapping van Ernst, die zonder begeleiding mocht rondlopen op het niet afgesloten terrein van de geestelijke gezondheidskliniek, leidde tot vraagtekens bij verschillende politici.

Marciano Ernst
Marciano Ernst

Update 22.20 uur
Volgens een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Brussel heeft Ernst zich niet zelf aangegeven, maar liep hij tegen de lamp toen hij onder een valse naam om geld vroeg. De officier van justitie, die eerder meldde dat Ernst zichzelf had aangegeven, heeft deze lezing inmiddels ingetrokken.

De tbs'er had dinsdagavond al gebeld naar de ambassade. Onder het pseudoniem Ernst Marshall deed hij het verzoek om een nummer in Nederland te bellen. Een ambtenaar vroeg hem woensdag langs te komen. Later kreeg hij argwaan door het verwarde verhaal en het Surinaamse accent van de beller. Woensdagmiddag meldde de persoon zich inderdaad aan de balie. Door de gealarmeerde politie is hij daarop ingerekend en meegenomen.