Gebruik bandnaam 'The Doors' verboden

De originele drummer van de legendarische band The Doors, John Densmore, heeft van het Gerechtshof in Los Angeles gelijk gekregen in een rechtszaak die hij had aangespannen tegen zijn voormalige collega's Ray Manzarek and Robby Krieger. Manzarek en Krieger toerden de laatste tijd de wereld rond onder de naam 'The Doors of the 21st Century', met als zanger Ian Astbury (voorheen zanger bij the Cult).

Densmore wil niet dat Manzarek and Krieger de naam van The Doors en oude logo's gebruiken om te verwijzen naar de glorieperiode van weleer. Volgens hem is dat een degradatie van de oude Doors. De rechter oordeelde dat het recht op het gebruik van de naam 'The Doors' bij alle drie de leden berust, en dat ze unaniem moeten instemmen met het gebruik ervan.

Krieger and Manzarek zijn door de rechter opgedragen eenderde van het geld dat ze met 'The Doors of the 21st Century'-tournee tot nu toe hebben verdiend, over te maken aan Densmore en de nabestaanden van Jim Morrison, de originele zanger van The Doors.

The Doors waren in de jaren 60 één van de toonaangevende bands in de toen zeer populaire hippie-scene. Ze maakten psychedelisch-achtige rockmuziek. Vooral zanger Jim Morrison sprak bij velen tot de verbeelding, mede door zijn gedrag op het podium. Hij ging echter ten onder aan drank en drugs en stierf in 1971 in Parijs. De drie overgebleven leden gingen toen als trio door, maar dat was weinig succesvol. Bekendste nummers uit het gouden Doors-tijdperk zijn onder meer 'Riders on the storm', 'Unkown soldier', 'L.A. Woman', 'Love her madly', 'Hello i love you' en 'Light my fire'. De muziek uit de periode met zanger Morrison kan tot en met de dag van vandaag op een grote schare fans rekenen. In iedere nieuwe generatie zijn er vele jongeren die de band 'ontdekken'.


The Doors eind jaren 60, met zittend Jim Morrison

De 'nieuwe Doors', met in het midden Astbury