Veel Nederlanders kritisch over moslims

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft een negatieve kijk op moslims, zo blijkt uit een internationaal onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. De Nederlanders blijken samen met de Chinezen en Duitsers zelfs het negatiefst te zijn van alle ondervraagde landen. In totaal werd in 17 landen gepeild: zes moslimlanden, negen Noord-Amerikaanse en Europese staten en in China en India.

In ons land staat 51% negatief tegenover moslims, in China 50% en in Duitsland 47%. In Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Frankrijk, Canada en Rusland staat een meerderheid welwillend tegenover islamieten. Voor Spanje en Polen geldt dat in iets mindere mate. Van alle ondervraagde Nederlanders zou ook 51% een verbod op hoofddoekjes een goed idee vinden. Overigens zijn er in Frankrijk (78%), India (66%) en bij onze oosterburen (54%) procentueel meer voorstanders van zo'n verbod.

Joden
In islamitische landen heeft men weer problemen met vooral Joden. Zo staat in Jordanië 100% van de bevolking negatief ten opzichte van Joden en in Libanon 99%. In Marokko heeft 88% moeite met Joden. In dat Noord-Afrikaanse land heeft ook 61% van de bevolking negatieve gevoelens over christenen. In Turkije ligt dat wat betreft Joden op 60% en ten opzichte van christenen op 63%.


Steun bin Laden
Uit het onderzoek blijkt ook dat de steun voor Osama bin Laden en het begrip voor zelfmoordaanslagen in de meeste moslimstaten scherp is gedaald. Toch is de aanhang voor Bin Laden in een deel van de moslimwereld nog behoorlijk.

In Marokko zei 26% van de ondervraagden veel of enig vertrouwen in Bin Laden te hebben. Twee jaar geleden was dat overigens nog 49%. Bin Ladens aanhang daalde ook in Turkije (van 15% naar 7%), Indonesië en Libanon. In Jordanië en Pakistan daarentegen steeg het vertrouwen in Bin Laden van 55 naar 60%, respectievelijk van 45 naar 51%.

-
Publicatie Pew Research Center gegevens.