Doden door koolmonoxidevergiftiging in bar

Icoon Buitenlands nieuws In een bar in de Franse stad Bordeaux zijn dinsdagavond twee mensen omgekomen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens dertien mensen moesten in het ziekenhuis opgenomen worden, waarvan vier in kritieke toestand verkeren. Het gas was afkomstig uit de kelder van het pand, zo hebben hulpverleners woensdag gemeld.

In de kelder stond een stroomgenerator die was afgeslagen. Daardoor hoopte zich een grote hoeveelheid koolmonoxide op. De twee mannen die gingen kijken wat er aan de hand was met de generator overleden direct. Het gas stroomde bovendien de volle bar in.

Koolmonoxide is een giftig gas dat aan rode bloedlichaampjes bindt op de plaats waar normaal zuurstof bindt. Doordat de koolmonoxide bijna niet meer loslaat, kan het bloed minder zuurstof transporteren. Als er te veel van het gas wordt ingeademd treedt er bewusteloosheid op, met uiteindelijk de dood tot gevolg.

Een vergiftiging met koolmonoxide ontstaat vaak als er onvolledige verbranding plaatsvindt in een afgesloten ruimte, zoals bij een geiser in een slecht geventileerde doucheruimte het geval kan zijn. Het gas komt ook vrij bij het roken van een sigaret.