Rumsfeld: Irak is niet veiliger

Icoon Irak nieuwsIrak is momenteel niet veiliger dan voor de Amerikaanse inval in 2003. Dat gaf minister van Defensie Donald Rumsfeld toe in een interview met de Britse omroep BBC. Rumsfeld zei dat het 'statistisch gezien' niet veiliger is geworden in het land, maar 'gaat het wel steeds beter'. Volgens de minister is het een kwestie van tijd voordat de rebellen in het land zijn verslagen.

"Belangrijk is het om te beseffen dat de oproerlingen zullen worden verslagen, niet door de legers van de coalitie maar door het Iraakse volk en Iraakse veiligheidsdiensten, en dat dit zal gebeuren op het moment dat de Iraki vertrouwen krijgen in de toekomst", zei Rumsfeld in het interview.

De politicus ging tevens in op de wereldwijde kritiek op het gevangenkamp Guantanamo Bay. Rumsfeld verdedigde het bestaan van de gevangenis op Cuba, waar honderden mogelijke moslimextremisten worden vastgehouden. Het blijft een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse 'oorlog tegen de terreur'. Daarbij is er in de geschiedenis van de oorlogsvoering een gevangenkamp nog nooit zo transparant geweest, aldus Rumsfeld. De Verenigde Staten geven meer uit aan de maaltijden van gevangenen dan aan de rantsoen voor Amerikaanse soldaten, voegde hij eraan toe.

Donald Rumsfeld
De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld