Racistische carnavalswagens leiden tot rechtszaken

Maddy_K had ons via de nieuws-submit te melden:

Acht jongeren moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden wegens het meerijden in carnavalsoptochten met wagens vol racistische en discriminerende tekens en leuzen. Nog eens 22 andere jongeren krijgen van de officier van justitie een taakstraf of een transactie opgelegd. Van de acht die voor de rechter worden gebracht, zijn er vier minderjarig.

Alle jongeren komen uit Achtmaal en Wernhout, twee kerkdorpen van de gemeente Zundert. In februari reden daar twee wagens rond met teksten als 'Vol=Vol', 'Wij zijn de baas in Nederland' en 'Negerstoel 1000 volt.' Ook stond op ťťn wagen WP, de afkorting van White Power. Het Bureau Discriminatiezaken West-Brabant deed indertijd meteen aangifte bij de politie wegens discriminatie.

De acht verdachten die moeten voorkomen reden allen mee op de carnavalswagen van de Bocht. Daarop hing onder meer de tekst Negerstoel 1000 Volt. Van hen die op de wagen van de Zuipkiekes meereden, hoeft niemand voor te komen.

Inmiddels is een optochtreglement opgesteld dat voor de hele gemeente Zundert van kracht zal zijn. Dat moet voorkomen dat in de toekomst weer wagens met racistische leuzen meerijden.De desbetreffende carnavalswagens