Forse subsidie voor taartgooiers

Pim_In_Memoriam had ons via de nieuws-submit te melden:

De stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg, die oud-eurocommissaris Frits Bolkestein en vice-premier Zalm in 1999 een taart in het gezicht gegooid heeft, krijgt 40.000 euro subsidie om campagne tegen de Europese grondwet te voeren. De actiegroep uit Leiden heeft namens actiegroep Eurodusnie de aanvraag ingediend. Ze waren ook betrokken bij het taartincident met Pim Fortuyn in 2002.

De krakersgroep ontstond in 1997 om autonome actievoerders die de Europese top in ons land wilden verstieren, onderdak te bieden in hun kraakpand.

VVD-Kamerlid Van Baalen maakt bezwaar tegen de subsidie. Hij vindt dat de referendumcommissie, die de subsidies toekent, daarmee een grove fout heeft gemaakt. "Dit is een klap in het gezicht van alle democratische instellingen die meedoen in de referendumcampagne, voor of tegen. Ik ken die club omdat ik het Leidse nieuws volg en er met de trein af en toe langskom. Het is een organisatie die geweld niet schuwt en op kosten van de belastingbetaler gratis onderdak in Leiden heeft. Ik ga ervan uit dat de referendumcommissie zich hier niet van bewust was en dat ze de toezegging ongedaan maakt. Wij geven toch ook geen geld aan de Hells Angels of voor een clubhuis voor Lonsdale-jongeren?" Het Kamerlid vraagt het kabinet om opheldering.


Ook Pim Fortuyn kreeg een taart zijn gezicht in 2002