Erasmus kandidaat voor 'Grootste Belg'
Volgens de organiserende Vlaamse tv-zender VRT komt iedereen die is geboren, óf enige tijd heeft gewerkt op het huidige grondgebied van België in aanmerking. Erasmus woonde enkele jaren in Brussel, Mechelen en Antwerpen. In Leuven richtte hij het Collegium Trilingue op om het talenonderwijs te bevorderen. Overigens is Willem van Oranje, net als Erasmus gedurende een deel van zijn leven actief op Belgisch grondgebied, wel geweigerd. De reden is dat hij reeds 'de icoon van een andere natie' is geworden.
Op de lijst staan tussen kanshebbers als wielrenner Eddy Merckx, chansonnier Jacques Brel en schrijver Hugo Claus onder meer dEUS-frontman Tom Barman, biljarter Raymond Ceulemans, striptekenaar Hergé, uitvinder van de saxofoon Adolphe Sax, voetbalkeeper Jean-Marie Pfaff en mondharmonicavirtuoos Toots Thielemans. De Belgische koning Leopold II, die in Brussel met verschillende standbeelden geëerd wordt maar tevens een schrikbewind voerde in ex-kolonie Congo, hoort niet bij de honderd uitverkorenen.
De komende twee maanden mogen de Vlamingen een top-10 kiezen. Vervolgens wordt in november de winnaar gekozen. De 'Grootste Belg aller tijden' zal geëerd worden met een standbeeld. De Waalse omroep RTBf denkt er overigens over om een eigen Grootste Belg-verkiezing te organiseren.
Erasmus maakt kans op de titel 'Grootste Belg'