'Webloggen op werk aan banden leggen'

Icoon Digital nieuwsWerkgeversorganisatie VNO-NCW werkt aan een modelgedragscode over wat wel en niet door de beugel kan op weblogs. Meer dan 50.000 Nederlanders houden tegenwoordig een dergelijk digitaal dagboek bij, met soms openhartige onthullingen over werksituaties. Een woordvoerder van VNO-NCW meldt dat met de gedragscode 'Amerikaanse toestanden' moeten worden voorkomen.

In de Verenigde Staten zijn al diverse gevallen bekend van webloggers die werden ontslagen nadat ze uit de school klapten over hoe ze hun tijd op de werkvloer doorbrachten. Zo vloog systeembeheerder Jeremy Wright de laan uit nadat hij beschreef hoe lekker het is om een paar uur te niksen in de baas zijn tijd. VNO-NCW benadrukt overigens dat het de organisatie alleen te doen is op weblogs die in de baas zijn tijd of op de computer van de baas worden gemaakt. "Wat mensen thuis doen, is hun eigen verantwoordelijkheid", aldus de zegsman.

De woordvoerder erkent wel dat het waarschijnlijk een kwestie van tijd is totdat ook werknemers die in hun privétijd roddelen over collega's of hun werkgever gerechtelijk worden aangepakt. Vakbond FNV zegt voorstander te zijn van gedragscodes, omdat werknemers dan weten wat ze in bepaalde situaties kunnen verwachten. Voorwaarde voor de vakbond is dat werknemers inspraak hebben bij het opstellen ervan.