'Belasting op vet voedsel onuitvoerbaar'

Staatssecretaris van Financiën Joop Wijn (CDA) heeft op zijn weblog gereageerd op de toezegging van minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) om de uitvoering van een zogenaamde vettax te onderzoeken. Joop Wijn meent dat zo'n vettax onuitvoerbaar is. De vettax moet het voor consumenten onaantrekkelijker maken om ongezonde etenswaren te kopen en te eten.

Joop Wijn geeft op zijn website ideeën hoe de inname van ongezonde etenswaren verminderd kan worden. In de vettax ziet hij niets: "Ik kan me geen aangifteformulier voorstellen waarbij we per calorie of kilojoules een bedrag moeten heffen en innen. Ik kan me ook niet voorstellen hoe je vaststelt dat je 10 cent accijns op een Mars, 5 cent op een roze koek en een kwartje (o jee, bestaat niet meer) op een broodje hamburger moet vragen."

Een heffing roept volgens de CDA-staatssecretaris alleen maar vragen op. Moet je suiker belasten als het suikerbiet is of als het in de taart is verwerkt? "Met als duidelijke conclusie: denk niet te snel dat belastingen een oplossing zijn, zeker niet voor slechte gewoonten."