Quote misdraagt zich op AutoRai

Het maandblad Quote heeft de woede op de hals gehaald van enkele luxe automerken, waaronder BMW en Volvo. Aanleiding is een uit de hand gelopen VIP-feestje dat het tijdschrift op de AutoRAI organiseerde. BMW heeft inmiddels haar advertenties terug getrokken, en andere automerken dreigen nu hetzelfde te doen.

Quote stond in Hal 9 tussen merken als Volvo Cars, Aston Martin, Jaguar, Landrover en MG Rover. Op de openingsavond werd het feestje georganiseerd. Hierop ontving het tijdschrift deelnemers aan de jaarlijkse Quote Challenge Rally. De stand bleek echter veel te klein voor de ongeveer 300 gasten. Daarop verspreidden deze zich al gauw over de hal. "En daarbij hingen ze niet alleen over, maar zaten ze met drank, eten en sigaren ook in de auto's. De allerlaatste modellen Jaguar, Volvo, MG Rover en Landrover zaten onder de smeersels en vlekken. En een lawaai dat de 300 genodigden maakten. Ze overstemden met hun gebral ieder ander bezoek van de omringende importeurs. Je kon relaties echt niet met goed fatsoen ontvangen," aldus de zegsman van een automerk die niet bij naam genoemd wil worden.

De gasten lieten rotzooi achter in de auto's die er stonden. Verzoekjes van onder meer de voorzitter van de RAI-vereniging en directeur BMW Nederland Arjen de Jong om de decibels uit de Quote-speakers te temperen, werden niet gehonoreerd. De Jong zou zelfs door het gezelschap zijn uitgelachen.

"Dat Quote een feestje geeft is prima en het is ook niet zo erg dat de muziek dan een beetje te hard staat, want Quote is toch een beetje van het belletje trekken. Maar dat ze naar aanleiding van klachten die muziek nog harder zetten en ons uitlachen, nee, zo ga je niet met elkaar om. Vooral niet als je zakelijk een relatie hebt", zo zegt woordvoerder Huib de Vries van Volvo Cars Nederland. Hij bevestigt dat de pr-managers van de diverse automerken het gedrag van de Quote-redactie en haar gasten besproken hebben tijdens een vergadering op de laatste vrijdag van de beurs. Ook weet de Vries dat andere merken eveneens overwegen zich terug te trekken. "Maar is er geen sprake van een gezamenlijk besluit."

Hoofdredacteur Jort Kelder van Quote was zelf niet bij het feestje aanwezig. Volgens Volvo-woordvoerder De Vries bekende Kelder dat hij van alle ophef "was geschrokken" en met de situatie "in zijn maag" zat.