Ophef na vermeende fascistische groet voetballer

FormerlyKnownAs had ons via de nieuws-submit te melden:

In Italië is ophef ontstaan nadat een voetballer van Lazio Roma een, zoals het er naar uitziet, fascistische groet maakte naar de aanhang van zijn club. Het gebeurde na de 3-1 overwinning van Lazio op stadgenoot AS Roma, speler Paolo di Canio liep op de tribunes af en maakte een gebaar met zijn rechterhand. De Italiaanse politie heeft een onderzoek ingesteld.

Lazio Roma staat sowieso al bekend als extreem-rechtse club, al sinds de voormalige fascistische leider Mussolini er een vaste gast op de tribunes was. Ook supporters laten zich vaak niet onvermeld en maken zich, in daad en woord, geregeld schuldig aan extreem-rechtse uitingen. De laatste jaren kwamen ze onder meer in het nieuws door het bekladden van het huis van een donkere speler en het mishandelen van enkele journalisten. Vorig jaar braken er tijdens de wedstrijd tegen AS Roma ernstige rellen uit, waarna de wedstrijd werd stilgelegd.

De club beleeft opnieuw een slecht seizoen, waardoor de blijdschap na de overwinning op de grote rivaal extra groot was. Di Canio speelde goed en scoorde een mooie goal. Na de overwinning liet hij zich gaan. Zijn gebaar, vroeger vaak gebruikt door Mussolini, zou zijn toegejuicht door een deel van de Lazio-fans. Nu wordt onderzocht of Di Canio een strafbaar feit heeft gepleegd. In november 2001 kreeg de speler nog de Fair Play Award, nadat hij in een wedstrijd een grote kans liet lopen omdat de keeper van de tegenpartij geblesseerd was.

Di Canio
Paolo di Canio