'Foto van Mohammed B. klopt niet'

Muizje had ons via de nieuws-submit te melden:

Advocaat Peter Plasman van moordverdachte Mohammed B. zegt dat justitie geblunderd heeft met de foto die ze in het televisieprogramma Opsporing Verzocht afgelopen maandag vertoonde. Volgens Plasman geeft de foto helemaal geen goed beeld hoe B. er uit zag op het moment van de moord op cineast Theo van Gogh.

Plasman probeerde in een kort geding te voorkomen dat justitie de foto openbaar zou maken. Dat mislukte omdat het Openbaar Ministerie (OM) aangaf dat men een precies beeld van B. absoluut nodig had om verder onderzoek te kunnen verrichten. De advocaat zegt nu dat dit 'precieze beeld' niet overeen komt met hoe B. er op de dag van zijn arrestatie uitzag. Hij droeg volgens Plasman namelijk een bril en had een muts op. De foto die justitie verspreid heeft laat B. zien zonder bril en muts.

Nu 'de verkeerde foto' van B. is verspreid, kun je extra vraagtekens bij het nut van de publicatie zetten, meent Plasman. Volgens hem had het OM zijn cliënt mét bril en muts moeten portretteren, om het door justitie gewenste resultaat te krijgen.

Mohammed B. zelf ligt nog steeds in het gevangenisziekenhuis met een gebroken been. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht, en is daardoor slechts één keer 20 minuten verhoord.

Justitie laat in een reactie weten dat getuigen zeggen dat B. geen bril droeg op het moment van de moord. Ook bij zijn arrestatie droeg hij geen bril.


Mohammed B. in Opsporing Verzocht


Mohammed B. op een foto uit 2003


Overigens hebben lang niet alle dagbladen de foto van B. geplaatst. De Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, het Nederlands Dagblad, het Reformatorisch Dagblad en het Brabants Dagblad plaatsten de politiefoto niet. De Telegraaf en het Algemeen Dagblad daarentegen brachten de foto zelfs op de voorpagina. Ook actualiteitenrubrieken op tv vertoonden de foto.

Update 16.05 uur

Het ANP meldt dat het niet helemaal duidelijk is of Mohammed B. tijdens de moord op Theo van Gogh een bril droeg. "De waarnemingen van de getuigen zijn verdeeld", zo meldde het Openbaar Ministerie (OM) vandaag. "In het merendeel van de getuigenverklaringen wordt de bril in het signalement van B. niet genoemd." Volgens de advocaat van Mohammed B., Peter Plasman, is de verdachte echter brildragend en heeft hij deze ook altijd op. Dit zei Plasman gisteravond in het televisieprogramma Nova

De recente foto van Mohammed B. werd maandagavond tijdens het programma Opsporing Verzocht getoond. Justitie hoopt hierdoor antwoord te krijgen op de vraag hoe de verdachte op de dag van de moord van zijn woning in Amsterdam-West naar Amsterdam-Oost ging. Verder wil het onderzoeksteam weten met wie Mohammed B. onderweg of op de plaats van de moord heeft gesproken. En tenslotte wil het team weten of B. de route die Theo van Gogh van huis naar zijn werk aflegde, van tevoren is kaart is gebracht.