Kroonprins Filip haalt uit naar Vlaams Belang

De Belgische kroonprins Filip heeft in een interview met het Belgische weekblad Story harde kritiek geleverd op het Vlaams Belang, voorheen Vlaams Blok, en daarmee een politieke rel ontketend. Hij zei onder meer dat de partij van Filip Dewinter België kapot wil maken. Premier Guy Verhofstadt heeft de prins inmiddels teruggefloten.

"In ons land zijn er mensen, partijen zoals Vlaams Belang, die tegen België zijn, ons land kapot willen maken. Ik kan je verzekeren dat ze dan met mij te maken krijgen. Vergis je niet, ik ben een taaie als het moet. Ik laat niet zomaar over me heen wandelen", zo zei Filip in het vraaggesprek, dat plaatsvond tijdens een handelsmissie in China.

"In het buitenland moeten we wel met één mond spreken, als één land naar buiten komen", ging hij verder. "Anders is het gedaan met België, dan bestaan we niet meer. En wie aan België komt, komt aan mij." Volgens hoofdredacteur van Story Louis Van Raak vroeg de prins tot tweemaal toe om zijn woorden exact op te schrijven.

Verhofstadt reageerde snel op de uitspraken en vond ze niet door de beugel kunnen. "Hoewel ik mij kan voorstellen dat de prins zich afzet tegen partijen die de splitsing van het land voorstaan, is dit evenwel niet in overeenstemming met de huidige en vooral de toekomstige constitutionele rol van de prins in ons land", zo zei hij. Verhofstadt noemde het een "emotioneel moment" van de prins.

Vlaams Belang-leider Filip Dewinter reageerde verbolgen op de uitspraken. "Ongehoord en ongezien. De man moet zich houden aan de grondwet en de wetten van het land, hij mag geen politieke uitspraken doen. Dit getuigt van een grote minachting voor de democratie en één miljoen kiezers. Het is duidelijk dat de monarchie zich steeds meer buiten de democratie plaatst", zo zei hij tegen VTM.

Het is uitzonderlijk dat een kroonprins zulke politieke uitspraken doet. Ook in België dient een lid van het koninklijk huis zich neutraal op te stellen. Het Vlaams Belang zal Verhofstadt, die politiek verantwoordelijk is voor uitspraken van de koning en de kroonprins, donderdag in de Kamer om uitleg vragen.


Kroonprins Filip