Adidas wil ontplofte voetballen onderzoeken

Nadat zaterdag een ontplofte voetbal in de Belgische voetbalwedstrijd tussen Anderlecht en La LouviŤre voor consternatie en discussie zorgde, heeft een soortgelijk incident tijdens een wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong Heerenveen de maker van de bal wakker gemaakt. Zowel Anderlecht als Ajax is opgeroepen de bal op te sturen naar fabrikant Adidas.

In beide gevallen betreft het de zogeheten Adidas Finale. Het ontwerp is sinds september in gebruik, en wordt onder meer gebruikt in de Champions League-wedstrijden. In een wedstrijd maandagavond tussen de jongerenteams van Ajax en Heerenveen schoot Jos Hooiveld van Heerenveen de bal op een nop van Ajax-keeper Kenneth Vermeer, waarna de bal ontplofte. De ontplofte bal belandde net als in de wedstrijd in BelgiŽ in het doel. De scheidsrechter, die het doelpunt eerst goedkeurde, kwam echter in tegenstelling tot zijn Belgische collega op zijn beslissing terug nadat hij constateerde dat de bal kapot was.

"We gaan uit van twee incidenten," laat een woordvoerder van Adidas weten, "maar de experts kijken er wel naar." Er zijn inmiddels honderdduizenden exemplaren van de Adidas Finale, die 95 euro per stuk kost, verkocht.