AEL bekritiseert 'Hitler-speech' Verdonk

BCtjuh had ons via de nieuws-submit te melden:

De Nederlandse afdeling van de Arabische Europese Liga (AEL) vindt de speech die minister Rita Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken gisteren bij de 'kabaalwake' ter nagedachtenis van de vermoorde Theo Van Gogh hield, onbestaanbaar. Volgens AEL-voorzitter Nabil Marmouch gedroeg Verdonk zich als een soort Hitler: ''Zoals zij zei dat de schutter twee nationaliteiten had en vervolgens zei dat men niet moet polariseren is ongelooflijk. Het leek wel een Hitler-speech, alleen het snorretje ontbrak.'' Marmouch veronderstelt dat de VVD-minister de moord op Van Gogh gebruikt voor haar eigen electorale gewin.

Volgens de Nederlandse AEL-leider is er onder zijn achterban geen onrust. Er is maar één iemand verantwoordelijk voor de moord die gepleegd is, en dat is de dader, zo meent hij. De moord op Van Gogh heeft volgens Marmouch ook niets te maken met vrijheid van meningsuiting. ''Uitspraken als 'de pooier van de profeten' en 'geitenneukers' hebben niets met vrijheid van meningsuiting te maken'' Van Gogh wilde slechts beledigen, en daar was hij goed in, aldus Marmouch. De moord op Van Gogh keurt de AEL overigens onomwonden af.

De AEL-voorzitter vindt dat mensen als Geert Wilders, Joost Eerdmans en Rita Verdonk erop uit zijn om nog meer haat te zaaien. Deze mensen vormen volgens hem de basis van nog meer ellende in Nederland.

UMAH
Ook de Unie van Marokkaanse-Nederlandse Academici en Hbo'ers (UMAH) is niet te spreken over de toespraak van Verdonk. Ze begaf zich met haar uitspraken over een dubbele nationaliteit op het randje, meent de Unie.

Bestuurslid Mr. drs. Saïd Bellari: ''De toonzetting van haar speech was erg negatief. Verdonk maakt te veel gebruik van een 'zij-wij redenering'. En dat is een splijtende redenering die de integratie niet ten goede komt.''

Net als Marmouch is ook Bellari niet te spreken over de 'aanvallen' van VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali en onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders op de moslimgemeenschap: ''We moeten ook tegen een stootje kunnen maar dit zijn loslopende projectielen.'' De UMAH-bestuurder pleit voor een landelijke Officier van Justitie die toeziet op racisme. Of de anti-islam uitlatingen van Van Gogh hebben gezorgd voor zijn dood,weet hij niet, maar Bellari denkt wel dat deze hebben meegewerkt aan de oplopende spanningen in de samenleving.

-
De speech van Verdonk (via Van Gogh-videoaudio op NOS.nl).