[update] Theo van Gogh vermoord

Theo van Gogh is vanochtend rond 09:00 uur neergeschoten op de Linnaeusstraat Oost in Amsterdam. Een half uur geleden bevestigde de politie dat de auteur en filmmaker eerst werd neergestoken en toen neergeschoten. "Een man stapte bij het Stadskantoor op hem af en stak op hem in. Daarna werd er ook geschoten. Theo van Gogh liep naar de overkant van de straat en viel. Een tweede schietpartij ontstond en een tweede man raakt gewond. Deze man loopt naar de politie, waar hij ook behandeld wordt", zo zegt woordvoerster Elly Florax van de politie Amsterdam.

De dader is via het Oosterpark naar de Mauritskade gegaan waar een schietpartij is ontstaan met de politie. Een motoragent werd geraakt, maar had een kogelvrij vest aan. Daar werd de dader in zijn been geschoten. Van Gogh woonde in de Pythagorasstraat, niet ver van de plek waar hij vermoord is.

Over de dader gaan verschillende geruchten in de ronde. Er is officieel nog niks bekend over de identiteit of de motieven.

Het kabinet heeft al laten weten met afschuw van het nieuws kennis te hebben genomen. Toch wordt opgeroepen om nog niet te veel conclusies te trekken over de dader.

Oppositiepartij GroenLinks spreekt van een "gruwelijke daad". Vooral de gevolgen van deze moord worden gevreesd.Update 13:34
De aangehouden verdachte is volgens de politie een 26-jarige man met twee nationaliteiten: de Nederlandse en de Marokkaanse. Hij zou op het lichaam van Van Gogh een briefje hebben achtergelaten met islamitische teksten.

De dader droeg een lang wit gewaad, wat ook in islamitische kringen gedragen wordt. Op zijn vlucht heeft hij ook op een omstander, een motoragent en politiauto's geschoten. De motoragent raakte slechts licht gewond, omdat hij een kogelvrijvest droeg. De omstander raakte ook gewond, maar niet levensbedreigend.

Het eerste deel van dit bericht is herschreven om 11:30.