Utrechtse terror-verdachte zocht troost in islam

De man die op zondag 26 september in Utrecht werd gearresteerd op verdenking van terrorisme is een gewezen elektromonteur die zich vijf jaar geleden, uit verdriet over zijn echtscheiding, ging verdiepen in de islam en in de ban raakte van Allah, zo meldt de Telegraaf vandaag. De 37-jarige Hassan O. wordt verdacht van het vervoer en bezit van explosieven. Het justitiële onderzoek richt zich ook op de mogelijke betrokkenheid van O. bij verdachte geldstromen naar Frankrijk en België.

Direct na de aanhouding zijn op meer plekken in Utrecht huiszoekingen verricht waaronder de woning van zijn voormalige Marokkaanse echtgenote aan de Stanleylaan. Daarbij werden geluidscassettes en videobanden in beslag genomen. O. zocht volgens zijn ex na de scheiding troost in het islamitische geloof. Hij ging vaak naar de moskee, liet zijn baard staan en droeg traditionele kleding. Later ging hij werken als beveiliger op luchthaven Schiphol en droeg hij weer westerse kleren.

In het kader van het onderzoek werd er eind september ook een grootscheepse inval gedaan in het huis van het Utrechtse gezin Mbarki. Een 30-jarig familielid van de Mbarki’s zit net als Hassan O. nog vast op verdenking van explosievenvervoer. De familie zelf wordt niet langer verdacht van betrokkenheid. Gisteren zei officier van justitie Bart Nieuwenhuizen in het tv-programma NOVA dat de inval bij het gezin wel legitiem was. Het OM is ook niet van plan om excuses aan te bieden. ''Excuses zijn niet aan de orde, maar ik erken dat de inval een ingrijpende zaak is voor de familie. Naderhand hebben de betrokken agenten ook gesproken met de familie, en uitgelegd waarom we optraden.'' Volgens Nieuwenhuizen is informatie over terrorisme zeer moeilijk na te trekken. ''Als je niets doet kom je er zeker niet achter of het wel of niet klopt.''