Protest bonden naar Dam verplaatst

Icoon Binnenlands nieuws De vakbonden FNV en CNV hebben de protestbijeenkomst van aanstaande maandag in Amsterdam verplaatst naar de Dam. De bijeenkomst zou eigenlijk op het Beursplein gehouden worden, maar dat plein is te klein voor de verwachte opkomst. Bij de acties, die om 10.30 uur beginnen, worden zo'n achtduizend mensen verwacht.

Stakingen
Om het protest kracht bij te zetten zal er maandag de hele dag gestaakt worden in en rond Amsterdam. De bussen, trams en metro's van het GVB rijden de hele dag niet en ook de veerponten zullen niet varen. Omdat de veerponten over het IJ niet varen zal de gemeente de IJtunnel openstellen voor voetgangers en fietsers.

Naast de stakingen bij het GVB hebben de bonden ook op andere plaatsen opgeroepen tot een staking. In de haven van Amsterdam zal maandag de hele dag niet gewerkt worden en mogelijk vinden er ook werkonderbrekingen plaats bij streekvervoerder Connexxion en bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam.

Andrť Hazes
De stakingsleiding van de GVB heeft aangekondigd geen uitzondering te zullen maken voor het herdenkingsconcert voor de donderdag overleden Andrť Hazes. Dit concert vindt maandagavond om 18.00 uur in de ArenA plaats. Wethouder M. van der Horst van Verkeer en Vervoer vreest een grote verkeerschaos rond het stadion omdat de metro's niet rijden, maar volgens de stakingsleiding kunnen belangstellenden gewoon met de trein komen.

De treinen zullen maandag gewoon volgens de normale dienstregeling rijden omdat er volgens een woordvoerder van de NS niet genoeg tijd was om extra treinen in te zetten. De woordvoerder waarschuwde reizigers meteen dat de treinen overvol zullen zijn. Reizigers moeten daarom rekening houden met extra reistijd.