PvdA stelt vragen over Stichting Brein

IMDONE, themarshall, Freeflyer en Kwezel hadden ons via de submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsMogelijk voldoet de Stichting Brein niet aan de wettelijke eisen. Dat vermoedt Kamerlid Martijn van Dam. De PvdA'er wil opheldering van Justitie-minister Piet Hein Donner over wat 'internetpolitie' Brein wel en niet mag. De Stichting had aangekondigd personen die illegale bestanden via internet aanbieden vorderingen te willen sturen.

Het jonge Kamerlid vraagt zich af of Stichting Brein wel p2p-gebruikers kan aanspreken op hun gedrag, aangezien hiervoor IP-adressen moeten worden verzameld. Het is daarbij volgens Van Dam nog maar de vraag of een IP-adres niet vervalst is. Vervolgens dienen providers NAW-gegevens aan Brein te verstrekken, wat mogelijk in strijd is met privacy-wetgeving. Van Dam wil weten of providers gedwongen kunnen worden deze gegevens af te staan, en of daarvoor eerst moet vaststaan dat het IP-adres gebruikt is voor het verspreiden van media.

Van Dam schrijft op zijn website dat het tijd wordt dat de politiek de discussie gaat voeren over de handhaafbaarheid van het auteursrecht op Internet, aangezien er ook al file sharing software bestaat waarbij IP-adressen niet te achterhalen zijn. Eerder dit jaar werd er al een motie van het PvdA-Kamerlid aangenomen, waarin minister Donner wordt opgeroepen zijn visie hierover aan de Kamer te sturen.

Martijn van Dam
PvdA-Kamerlid Martijn van Dam