Corrupte Amerikaanse gouverneur treedt af

Icoon politiek buitenland nieuwsDe gouverneur van de Amerikaanse staat Connecticut, John Rowland, is vandaag afgetreden na talrijke beschuldigingen van corruptie. De positie van Rowland wankelde sinds december, toen hij toegaf in te zijn gegaan op een aanbod om zijn weekendhuis kosteloos te laten verbouwen.

Sindsdien kwamen meer geschenken aan het licht, veelal afkomstig van vrienden en bedrijven die overheidsopdrachten uitvoerden, zoals sigaren, een dure cabriolet, champagneflessen, een kano en goedkope of gratis vakantiereizen.

De 47-jarige Republikein is de eerste Amerikaanse gouverneur sinds zeven jaar die onder druk van de publieke opinie zijn functie neer moet leggen. De Democratische oppositie roemde Rowland, die op 23-jarige leeftijd in het Huis van Afgevaardigden van Connecticut en op zijn 27e in het Congres gekozen werd, als een 'begaafde en getalenteerde leidersfiguur.' ''Des te bedenkelijker is het dat Rowland een weg van bedrog en ethische malaise is ingeslagen,'' aldus parlementsvoorzitster Moira Lyons.

Een Republikeins lid van de onderzoekscommissie, Arthur O'Neill, sprak over 'een treurig einde van een briljante politieke loopbaan.' Vanaf 1 juli wordt Rownlands gouverneurschap overgenomen door zijn plaatsvervangster, Jodi Rell.