[update] Verdonk doelwit van activisten

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie blijkt volgens het Algemeen Dagblad al tijden bloot te staan aan dreigementen. Zo wordt op internet onder activisten al tijden gesproken over een kans om haar een taart in het gezicht te duwen. De tegenstanders van Verdonk moeten gezocht worden onder hen die het fel oneens zijn met haar asielbeleid.

De twee vrouwelijke activisten die eerder deze week Verdonk onder de ketchup probeerde te spuiten, komen waarschijnlijk volgende week voor de rechter. Justitie neemt de zaken hoog op en wil snelrecht toepassen op de daders, die worden beschuldigd van openlijke geweldpleging, vernieling van Verdonks jurk en verzet tegen hun aanhouding.De twee actievoerders

Het duo weigert tot nu toe iedere medewerking aan het verhoor. Zij beroepen zich op hun zwijgrecht. De twee zijn wel door de rechtercommissaris op vrije voeten gesteld, zonder dat hun identiteit bekend is geworden. Ze kregen een dagvaarding mee om zich volgende week voor de rechtbank verantwoorden.

Op de actiesite Indymedia wordt hun actie in verband gebracht met het asielbeleid van Verdonk: ''Mevrouw Verdonk kan niet zeggen "wir haben es nicht gewusst" dus is ze schuldig aan schendingen van de rechten van de mens, schendingen van de rechten van het kind en schuldig aan het organiseren van moord op politieke tegenstanders van allerlij fascistische regimes. Stop de uitzetmachinerie! Stop de moordmachine! Stop Eva Braun Verdonk!'', zo liet deelnemer 'Fijn' op 17 juni om 08:41 uur onder het bericht 'Verdonk niet welkom in Amsterdam' weten.

Uit discussies op Indymedia blijkt dat demonstranten de VVD-minister al op 28 april uit onvrede over haar uitzetbeleid wilden belagen, toen zij in Rotterdam een plan presenteerde. Haar agenda met openbare optredens is op de site te vinden. ,,Helaas, ze ging weg via de achterdeur. Volgende keer beter'', aldus een anonieme user van de site.

Dreigtelefoontje
Gisteren kreeg RTV Noord-Holland een telefoontje van de actiegroep Section Eight die zei namens de groep van de twee ketchup-arrestanten te spreken. Voor ketchup zou zijn gekozen omdat het de kleur heeft van bloed. In het telefoontje wordt Verdonk min of meer met de dood bedreigd, als ze haar beleid niet wijzigt.

De politie laat inmiddels weten dat het anonieme telefoontje onderzocht wordt.


Verdonk, doelwit van activisten.

-
Geluidsbestand van het telefoontje (Via RTV NH - real audio).

Update 15:08
De advocaten van de twee vrouwen die minister Verdonk met ketchup besmeurden zeggen dat hun cliënten nadrukkelijk afstand nemen van het dreigtelefoontje dat RTV Noord-Holland binnenkreeg.

''Ze hebben part noch deel aan deze telefonische bedreiging. De twee zijn zeer verontwaardigd dat de beller verband legt tussen zijn dreigementen en de ketchupactie. Ze hebben geen wetenschap over de persoon van de beller en evenmin over de genoemde actiegroep'', aldus advocaten L. Janssen en C. Zuur namens de ketchupgooiers.

LPF-fractieleider Mat Herben wil de verantwoordelijke ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken naar de Kamer roepen om tekst en uitleg te geven. De actie doet hem denken aan het taartincident met Pim Fortuyn. Dat kreeg destijds onvoldoende aandacht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), betoogt Herben, en dat lijkt volgens hem nu weer te gebeuren.

D66-leider Boris Dittrich heeft laten weten dat het Openbaar Ministerie ogenblikkelijk actie moet ondernemen: ''Het OM moet topprioriteit geven aan de doodsbedreiging en de AIVD moet er onderzoek naar doen. De vrijheid van meningsuiting is in het geding. We moeten leren van de toestand rond Pim Fortuyn'', aldus de D66-voorman.