Neerstortende meteoriet boven Nieuw-Zeeland

Vanmorgen werden een groot aantal mensen wakker door een mysterieuze explosie boven Wairoa, Nieuw-Zeeland. Ook in de districten Mahia, Otemaori, Lake Waikaremoana werd de knal gehoord.

Volgens sergeant Chris Flood van de politie van Wairoa was de knal te horen rond 3:40 's ochtends. Verschillende mensen uit het hele district belden verschrikt de politie. "Ze hoorden een luide klap en zagen de hele lucht oplichten.", zegt Flood. Een functionaris van het Department of Conservation Aniwaniwa dacht dat het een LPG fles was die explodeerde. "Ik weet dat het geen geweersschot was. Het was een grote knal." Andere mensen dachten dat het een aardbeving was.

Astronoom Kay Leather van het Carter observatorium zegt dat de knal waarschijnlijk van een meteoriet kwam die de atmosfeer binnenkwam. "De afgelopen dagen zijn er verschillende meldingen geweest van vuurballen in het noordelijk halfrond, waaronder boven Washington en Portugal. Ook vannacht zijn er zowel uit het noordelijk halfrond als het zuidelijk halfrond verschillende meldingen geweest van neerstortende meteorieten", aldus Leather.

Meteorieten zijn kleine asteroïden, ruimterotsblokken, die de atmosfeer binnendringen. Neerstortende meteorieten veroorzaken een knal omdat ze de geluidsbarrière doorbreken. Door wrijving met de atmosfeer kunnen ze dankzij de warmteontwikkeling de gehele lucht doen oplichten.