[update] Treinbotsing op Amsterdam Centraal
Aan de oostzijde van het station Amsterdam Centraal zijn rond 18:30 uur een intercity en een lege dubbeldekker frontaal op elkaar gebotst. De intercity kwam uit de richting Utrecht en was op weg naar Haarlem. De lege trein was aan het rangeren. Bij het ongeval zijn twintig mensen gewond geraakt, van wie twee ernstig. Eén van de twee machinisten is licht gewond geraakt.
Na het ongeluk is de spanning van de bovenleiding gehaald en is het Centraal Station inclusief omgeving geheel ontruimd. Het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal is stilgelegd.
De treinen kwamen ter hoogte van het voormalige postexpeditiecentrum met elkaar in botsing. In de oude TPG-toren zit nu tijdelijk het Stedelijk Museum.
Update 19:20 uur
Zojuist werd bekend dat het eerste treinstel achter de locomotief van de intercity door de kracht van de botsing over de locomotief zelf heen geduwd is.
Update 20:03 uur
Volgens het NOS Journaal "valt het nog mee". Er zijn veel mensen met lichte verwondingen zoals een tand door de lip en lichte bloedingen. Twee andere mensen zijn ernstig gewond. Er zit nog een vrouw bekneld in het treinstel.
Update 20:29 uur
Een woordvoerder van de spoorwegpolitie sluit niet uit dat er in het voorste, in elkaar geperste, treinstel nog slachtoffers zitten.
Update 20:55 uur
Brandweerlieden hebben de ramen van de eerste wagon ingeslagen om de gewonden uit het verwrongen treinstel te halen. De ravage is groot.
Update 21.45 uur
Twee beknelde passagiers zijn inmiddels door de brandweer bevrijd. Over de oorzaak van het ongeluk bestaat nog geen duidelijkheid, mogelijk zijn de twee treinen door een wisselstoring op hetzelfde spoor terecht gekomen.
Update 22:49 uur
De brandweer spreekt inmiddels van zeven zwaargewonden. Hoe ernstig ze eraan toe zijn is volgens een woordvoerster nog niet bekend.
Update 09:11 uur
Inmiddels zijn alle gewonden uit het treinwrak gehaald. Eén van de twee beknelde personen kon pas na vijf uur bevrijd worden. Aanvankelijk bestond de vrees dat zich nog slachtoffers in het voorste deel van het verwrongen treinstel bevonden, maar deze angst bleek onterecht.
Door het ongeluk is er ook vandaag nog geen treinverkeer mogelijk aan de oostkant van station Amsterdam CS. Mogelijk rijden er later op de dag wel treinen naar Schiphol, Haarlem en Zaandam.
Hoe beide treinen op hetzelfde spoor terechtkwamen is nog steeds niet duidelijk. Mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Raad voor Transportverkeer, stelt dat waarschijnlijk een wissel verkeerd stond of een rood sein gepasseerd is. Als een trein langzamer dan veertig kilometer per uur rijdt is dit mogelijk, omdat dan het blokkeringssysteem niet werkt. De divisie Rail van de Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval.
Reizigersvereniging Rover heeft laten weten bezorgd te zijn over de veiligheid op het spoor en heeft aangegeven dat ze al eerder gewaarschuwd heeft voor het toenemend aantal incidenten met rode seinen.
Update 19:35 uur
Het definitieve aantal gewonden ligt op twintig, waarvan er vijf nog in het ziekenhuis liggen.