Uitslag finale Eurovisie Songfestival

Oekraïne, vorig jaar nog debuterend, kan zich vanaf vanavond de nieuwe winnaar van het Eurovisie Songfestival noemen. Het land wist de overwinning naar zich toe te trekken en gastland Turkije op te volgen als winnaar. Zangeres Ruslana voerde het nummer "Wild dances" uit, een nummer met een apart ritme en een zeer actieve show. De winnaar werd gekozen door middel van het zogenaamde ‘televoting’. Bellers konden gedurende een periode van tien minuten bellen en sms’en om een stem uit te brengen voor hun favoriet. Daarna werd, zoals het iedereen bekend is, het altijd spannende puntenverdeling-spel gehouden. Stemmen voor het eigen land was niet toegestaan. Ook dit was jaar de puntenverdeling weer overschaduwd door vriendjespolitiek, en kregen de Westerse landen nauwelijks punten. Nederland eindigde teleurstellend op een negentiende plaats met 11 punten. Slechts drie landen gaven Nederland een deel van hun punten.

Eurovisie Songfestival


Esther Hart, twee jaar geleden nog de Nederlandse vertegenwoordiging op het Songfestval verzorgde de puntverdeling van Hollandse bodem:

Albanië: 1 punt
Bosnië-Herzegovina: 2 punten
Duitsland: 3 punten
Spanje: 4 punten
België: 5 punten
Griekenland: 6 punten
Oekraïne: 7 punten
Cyprus: 8 punten
Servië & Montenegro: 10 punten
Turkije: 12 punten

Nederland kon op punten rekenen van België (6), Estland (3) en Malta (2). Door de lage eindstand zal Nederland volgend jaar opnieuw moeten deelnemen aan de halve-finale, zoals die dit jaar voor het eerst werd gehouden.

De 49’ste editie van het Eurovisie Songfestival is de geschiedenis ingegaan als de meest romantische editie ooit. Nadat Platin, het Sloveense duo, had aangekondigd de dag na de halve finale te gaan trouwen, hebben ook de twee Wit-Russische deelnemers zich en plein public verloofd. Tijdens een boottochtje op de Bosporus kondigde de 32-jarige Konstantin Drapezo aan zodra hij weer aan wal was een ring voor zijn geliefde, de 24-jarige Aleksandra Kirsanova, te gaan kopen.

Ondanks het verlies van Nederland kan ons land zich toch nog een béétje winnaar noemen. Het Utrechtse bedrijf Flashligt werd, evenals vorig jaar, ingehuurd voor de podiumverlichting. Ons kleine kikkerlandje was echter niet alleen in de materiele vorm verantwoordelijk voor het festival. In de Oostenrijkse delegatie zat een Nederlandse choreografe, die de jongens van Tie Break leerde het podium zo optimaal mogelijk te gebruiken. En de Macedonische inzending was zelfs voor een deel Nederlands. Musical-director en een van de vijf achtergrondzangers van ‘Life is’ is Aleksandar Masevski, Macedoniër van geboorte maar sinds veertien jaar woonachtig in Amsterdam. Zanger Tose Proeski vroeg Aleksandar het nummer wat meer ‘Westers’ te maken. Masevski stapte met de band naar Tjeerd van Zanen (medecomponist van ‘One more night’ van Esther Hart, die ons land al eens eerder vertegenwoordigde op het festival) en de twee doken de Hilversumse Wisseloord Studio in.

Vertegenwoordiging finale Eurovisie Songfestival
De bovenstaande landen werden vertegenwoordigd op het Eurovisie Songfestival


Tegelijk met de feestelijkheden komen ook financiële aspecten naar boven. De kosten van het Eurovisie Songfestival zijn op het moment veel te hoog. Als daar niet snel wat aan gebeurt, zou een aantal landen wel eens kunnen afhaken. Zo zegt Ruurd Bierman, voorzitter van het comité van de European Broadcasting Union (EBU), dat verantwoordelijk is voor het Songfestival. Bierman (in Nederland lid van de raad van bestuur van de Publieke Omroep) is momenteel in Istanboel voor het festival. Voor het eerst in de geschiedenis werd het festival in tweeën gedeeld: een halve finale afgelopen woensdag met 22 landen, en de finale van vanavond met 24 landen, waaronder tien uit de halve finale. De delegaties uit de semi-finale zijn bijna twee weken van huis, tweemaal langer dan voorheen, wat voor veel landen te duur is.

Ruurd Bierman wil het probleem oplossen door de productiekosten van het festival omlaag te brengen. “Volgend jaar zal dat al te zien zijn. Ik denk dat het festival over drie jaar een kwart goedkoper is.” Dat zou ook effect hebben op de EBU-contributie van elk land. “Ik denk dat de landenbijdrage dan fors omlaag kan, wat de hogere verblijfskosten van de delegaties meer dan compenseert.” Volgens hem ontbreekt het nu te veel aan efficiency en professionaliteit.“Momenteel gebruikt elk organiserend land zijn eigen producent, de EBU wil toe naar een of twee vaste producenten. Ook is er nooit een goede commerciële exploitatie geweest; ieder land deed maar iets. Nu is dat uitbesteed aan het Zwitserse bedrijf TEAM dat het ‘Europawijd’ gaat doen. Een ander voorbeeld: er wordt in Engeland flink gewed op de uitslag van het Sonfestival. Van de opbrengst willen we in de toekomst ook wat hebben.”

Een andere taak waar de EBU zich voor gesteld ziet is het festival een jeugdiger uitstraling te geven om jongere kijkers te trekken. “We hebben daar al het een en ander aan gedaan. De taal is vrij, met als gevolg dat Engels nu de eerste keus is. Televoting is ingevoerd, en er zal meer gedaan moeten worden aan de promotie van het festival.” Volgend jaar hoopt Bierman de tweedeling van het festival wat op te heffen door de halve finale later in de week te houden. “In 2005 zullen we proberen de halve finale op donderdag of misschien wel vrijdag, een dag voor de finale te houden.”


Lees ook FOK!’s andere berichtgevingen rond het Eurovisie Songfestival:
- Het Eurovisie Songfestival 2004
- 49 Jaar Eurovisie Songfestival
- Nederland naar finale Songfestival

Zie ook het betreffende topic hierover in het Muziekforum van FOK!

Check ook eens muziek.fok!