Schrijver Maarten 't Hart niet op lijst PvdD

verkiezingen europarlementDe Partij voor de Dieren (PvdD) moet het bij de Europese verkiezingen op 10 juni aanstaande zonder lijstduwer Maarten 't Hart op de kandidatenlijst doen. De bekende Nederlandse schrijver kon geen geldig legitimatiebewijs aan de Kiesraad overleggen. Hij werd daarom door de raad van de kieslijst geschrapt.

't Hart heeft uit principe geen paspoort of ander identiteitsbewijs. Ook beschikt hij niet over een rijbewijs. Een bibliotheekpas werd niet geaccepteerd en een bezoek aan de Kiesraad om persoonlijk te laten weten dat hij op de lijst wil staan had ook geen zin. Maarten 't Hart toelaten omdat hij een bekende Nederlander is is geen optie omdat de Kiesraad geen onderscheid wil maken met Nederlanders die geen nationale bekendheid genieten. Volgens een woordvoerder van de Kiesraad staat in de wet dat iemand die mee wil doen aan verkiezingen een kopie van een geldig legitimatiebewijs moet overleggen. 't Hart wil tegen de beslissing in beroep gaan en heeft aangekondigd zonodig tot aan het Europese Hof door te willen procederen.

De PvdD heeft op haar lijst een elftal aan bekende Nederlanders staan, waaronder schrijver Jan Wolkers, TV-presentator Martin Gaus, liedjesschrijfster Belinda Meuldijk en columnist/filosoof Paul Cliteur. Deze personen zijn wel geaccepteerd.

De aanmelding van J.P. Winsemius van de partij Respect.NU is net als die van 't Hart niet langs de Kiesraad gekomen. Vanwege een verschil van mening over de koers weigerde zijn partij het legitimatiebewijs van de man aan de Kiesraad te overleggen. In totaal doen er 15 Nederlandse partijen mee aan de verkiezingen voor het Europees Parlement.