Israël voert grote legeractie in Ramallah uit

Vanmorgen vroeg is het leger van Israël met een grote 'veiligheidsoperatie' begonnen in Ramallah op de westelijke Jordaanoever. Hierbij werden zeker drie Palestijnen gedood, onder wie een jongentje van negen jaar oud. Dat meldt het blad de Ha'aretz.

De Israëliërs waren met zestig tanks de grootste stad op de Westelijke Jordaanoever binnentrokken om in sommige wijken elk huis te doorzoeken. De legerleiding beklemtoonde niet de intenties te hebben om de stad opnieuw te bezetten.

De operatie gericht op het uitschakelen van Hamas-aanhangers. Zo zouden er al tientallen verdachten zijn gearresteerd, onder wie Hamasleider Ghassan Abassi. Bovendien is volgens Israël Radio onder meer een wapenwerkplaats van de radicale islamitische beweging Hamas vernietigd.

De actie komt op het moment dat in Genève een alternatief vredesplan wordt ondertekend. Dat plan is opgesteld de door voormalige Israëlische en Palestijnse onderhandelaars Beilin en Rabbo en voorziet in de terugtrekking van Israël uit de Gazastrook en het grootste deel van de Westelijke Jordaanoever.