Eerste treinen uitgevallen door bladval

TreinOp het traject Nijmegen-Boxmeer zijn maandag treinen uitgevallen ten gevolge van bladval. In totaal werden tussen half tien en half vier maar liefst twaalf stoptreinen uit de dienstregeling gehaald. Volgens een woordvoerder van de NS is het niet de eerste keer deze herfst dat er treinen hinder ondervinden door gladde rails.

Vorig jaar oktober raakten door een zware herfststorm vierhonderd treinen beschadigd. Door het slippen of blokkeren van de wielen sleten deze veel sneller. De NS zag zich destijds genoodzaakt de treinen uit de roulatie te halen, wat grote vertragingen tot gevolg had. Deze vertragingen hielden uiteindelijk aan tot eind november.

Dit jaar proberen de Nederlandse Spoorwegen de reiziger zo min mogelijk te confronteren met gevolgen van gladde rails. Men heeft 17 miljoen euro uitgetrokken voor remsystemen, gladheidsbestrijding en reparatiecapaciteit.

Op vijf drukke trajecten in Nederland is railbeheerder ProRail maandag begonnen met de behandeling van de rails met een gel. Deze gel wordt dagelijks voor de spits op de rails aangebracht en maakt de sporen stroever. Het traject Nijmegen-Boxmeer, dat gisteren voor vertraging zorgde, maakt geen deel uit van deze trajecten.