Huwelijk Mabel en prins Friso verder onder vuur

Ambrosius had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het voorgenomen huwelijk tussen prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit komt steeds meer onder vuur te liggen. Uit een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. De Vries blijkt dat Wisse Smit veel vaker contact heeft gehad met de in 1991 geliquideerde Amsterdamse maffiabaas Klaas Bruinsma, dan zij eerder toegaf.

Wisse Smit blijkt in 1989 enkele maanden contact te hebben gehad met de toenmalige topcrimineel; ze verbleef meerdere nachten op zijn privéjacht Neeltje Jacoba. Ook in 1990 ontmoette de verloofde van prins Johan Friso Bruinsma nog enkele malen. De misdaadorganisatie van Bruinsma was in de jaren 80 de grootste van Nederland. De organisatie zou verantwoordelijk zijn voor diverse liquidaties, bomaanslagen en ontvoeringen. De groep bestond uit zo'n 200 leden en had controle over grote delen van de handel in softdrugs in Nederland.

In het televisieprogramma van Peter R. de Vries beweerde de voormalige bodyguard van Bruinsma, Charlie da Silva, dat de drugshandelaar en Wisse Smit wel degelijk een liefdesrelatie hadden. Volgens Da Silva was Bruinsma gek op Wisse Smit en was zij de enige vrouw die aan boord van zijn schip mocht komen. Wisse Smit blijft zelf ontkennen dat zij een intieme relatie met Bruinsma heeft gehad.

''Huwelijk wordt uitgesteld''

Volgens SP Tweede Kamerlid Van Bommel wordt het huwelijk tussen prins Johan Friso en Mabel zeer waarschijnlijk uitgesteld, als het al doorgaat. Van Bommel: ''De regering zit nu met de handen in het haar. Mabel heeft eerder gezegd dat ze slechts 'oppervlakkig contact' met de inmiddels vermoorde topcrimineel had gehad. Maar als je een aantal keren bij iemand op zijn boot slaapt, is er gewoon sprake van intiem contact. De informatie die ze in eerste instantie heeft verschaft, klopt dus gewoon niet".

Van Bommel zegt het veelzeggend te vinden dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) niet meer namens de verloofde van Johan Friso spreekt. "Eerst deden ze dat wel. Nu gebruiken ze in verklaringen de formulering: 'Mevrouw Wisse Smit laat weten'. De Rijksvoorlichtingsdienst houdt juridisch en politiek een slag om de arm in de kwestie. De RVD dekt zich in."

Prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit willen op 24 april in het huwelijk treden. De prins is dan na de baby van Willem-Alexander en Máxima derde in de lijn van troonopvolging. Om in die lijn te blijven moet hij wél toestemming krijgen voor zijn huwelijk van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal. Friso kan ook zonder toestemming te vragen met Wisse Smit trouwen, maar dan vervalt zijn recht op troonopvolging met bijbehorende privileges.