Fraude bijstand Marokko valt erg mee

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het NRC Handelsblad meldt, op basis van een onderzoek dat het Internationaal Bureau Fraudebestrijding (IBF) in Marokko verrichtte, dat de bijstandsfraude van in Nederland wonende Marokkanen minimaal genoemd kan worden.

In 2001 ontstond opschudding toen Marokko een tijdlang medewerking aan vermogenscontroles weigerde. Pas na ruim een half jaar diplomatiek overleg kregen Nederlandse ambtenaren toegang tot het kadaster in Rabat.

Het IBF onderzocht 150 'verdachte dossiers' die waren aangedragen door verschillende sociale diensten in ons land. Daarmee was een fraudebedrag van 144.000 euro gemoeid. Van de 150 dossiers werden er 69 door naar Marokko gestuurd voor onderzoek. In 50 dossiers stond geen belastende informatie, in 19 dossiers stond die informatie wél. In twee gevallen heeft de sociale dienst een boete opgelegd.

In Turkije leverde onderzoek naar buitenlands vermogen van Turkse bijstandstrekkers uit Nederland een fraudebedrag op van 1,14 miljoen euro. Hierbij ging het om 125 dossiers. In 27 gevallen werd de uitkering stopgezet.

Volgens een woordvoerster van het ministerie zijn er nog te weinig dossiers onderzocht om te concluderen dat bijstandsfraude onder Turken substantieel hoger is dan onder Marokkanen
-

Overigens verschenen er in januari al soortgelijke berichten in de pers.