Moskee Rome zet imam op non-actief

De imam die voor veel opschudding in Italië zorgde, nadat een door hem uitgesproken preek vertaald in een krant was gepubliceerd, is door de moskee van Rome op non-actief gezet. De imam had tijdens een dienst bij het vrijdaggebed gelovigen opgeroepen te streven naar de vernietiging van de vijanden van de islam. Ook sprak hij de hoop uit dat de islamitische strijders in Palestina, Tsjetsjenië en elders zouden zegevieren en dat de tegenstanders van de islam verslagen zouden worden en hun huizen vernietigd.

De Italiaanse minister van binnenlandse zaken Giuseppe Pisanu veroordeelde de uitspraken scherp, en stelde dat er voortaan maar in het Italiaans gepreekt moest worden.

Het bestuur van de moskee, die is aangesloten bij de Wereld Moslim Liga, zei in een toelichting dat de ideeën van de imam, Ibrahim Moussa, niet gedeeld worden door het moskeebestuur en dat een overgrote meerderheid van de 90.000 moslims in Rome vredelievend is en er geen radicale ideeën op nahoudt.

De geschorste imam was pas vijf maanden in dienst en is afkomstig van de, in de islamitische wereld prestigieus bekend staande, Al-Azhar universiteit in Caïro.