Rob Oudkerk wil progressieve volkspartij oprichten

Bazza had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdamse PvdA-wethouder Rob Oudkerk heeft plannen om een brede progressieve volkspartij op te richten. De partij zou door de bestaande grenzen van links en rechts heen moeten breken. In de partij is plaats voor PvdA'ers en weldenkende VVD'ers maar ook voor CDA'ers en SP'ers.

Oudkerk is voorstander van een twee-partijen systeem. Het liefs zou hij één grote progressieve volkspartij zien die tegenwicht biedt aan een conservatieve stroming. Volgens hem was Pim Fortuyn, afgezien van een aantal van zijn standpunten die hij niet deelde, ook op zoek naar zo'n breed volksfront.

In dagblad Trouw van gisteren noemt Oudkerk staatssecretaris Mark Rutte (VVD) van Sociale Zaken en de Rotterdamse CDA-wethouder Sjaak van der Tak als mogelijke partners. En ook in een SP'er als Willem Paquay ziet hij een geestverwant.

Volgens de wethouder bestaat grote behoefte aan 'een charismatische persoon die in het gat kan stappen dat Pim Fortuyn heeft achtergelaten'. Liefst een verlicht sociaal-democraat. ''Maar als dat er niet meteen in zit, moet daar niet te moeilijk over worden gedaan. Die nieuwe stroming moet er namelijk komen, hoe dan ook''.
''Er ligt een pak zetels voor het oprapen in het gat op de politieke markt dat Pim Fortuyn heeft achtergelaten''


-
Voor meer info, zie het artikel in Trouw (registratie verplicht)