Geen straf voor 'asielzoekersbordjes'

Dark-D had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De drie eigenaren van een winkel in Wapenveld, die vorig jaar zomer in opspraak kwamen omdat ze asielzoekersbordjes plaatsten, krijgen geen straf. Op de bordjes stond dat er niet meer dan één asielzoeker tegelijk de winkel in mocht.

Volgende week bepaalt de rechter of het plaatsen van dergelijke bordjes strafbaar is. De rechter kondigde echter nu al aan geen straf te zullen opleggen, omdat de winkeliers niet opzettelijk hebben gediscrimineerd. Bovendien hadden de burgemeester van de gemeente Heerde en de politie van Wapenveld in eerste instantie helemaal niet negatief gereageerd, toen één winkelier het plan voor het bordje voorstelde.

Volgens de Officier van Justitie hebben de winkeliers gediscrimineerd. Hij gaf aan met de rechtszaak de juridische grenzen van discriminatie te willen aftasten. De advocaten van de ondernemers noemden de bordjes een ordemaatregel, vergelijkbaar met bordjes waarbij meer dan één scholier wordt geweigerd. Bovendien is er volgens hun van strafbare discriminatie geen sprake, daar men geen bepaald ras uitsloot.