'Prinses Juliana opgenomen in ziekenhuis'

FormerlyKnownAs en jacco hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bronnen rond het Koninklijk Huis hebben tegenover Planet Internet verklaard dat de 93-jarige prinses Juliana is opgenomen in het ziekenhuis nadat haar gezondheidstoestand was verslechterd. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) ontkent de hardnekkige berichten, die onder meer op internet opdoken.

De reden van de ziekenhuisopname is onbekend. De prinses lijdt in ieder geval aan geheugenverlies. 'Haar geheugen is nul,' zei prins Bernhard vorig jaar tijdens een tv-interview. Zeven jaar geleden bij de diamanten bruiloft van Juliana en Bernhard was de prinses volgens Bernhard 'nog in goede conditie'.

De RVD heeft altijd ontkend dat Juliana lijdt aan Alzheimer. 'Juliana lijdt aan een ziekte waar wel meer oudere mensen aan lijden', omschrijft RVD-directeur Eef Brouwers haar toestand.

Al voor het overlijden van prins Claus zou Juliana in een onbekend ziekenhuis zijn opgenomen. Ze was vorige week dinsdag niet bij de uitvaart van haar schoonzoon aanwezig, omdat haar gezondheid dat niet meer toelaat. Volgens de RVD is de prinses thuis op Paleis Soestdijk. Volgens Brouwers 'valt er goed met de prinses te praten' en heeft ze vorige week nog 'een ritje met de auto' gemaakt.

Op 23 februari 1999 liet Juliana per brief weten dat het haar 'vanwege haar hoge leeftijd niet langer mogelijk was om officiële uitnodigingen te aanvaarden'. In die brief schreef ze ook dat het haar te zwaar viel brieven, kaarten en 'andere blijken van medeleven' te beantwoorden. Sindsdien is ze niet meer in het openbaar verschenen en leeft ze teruggetrokken in haar eigen vleugel van Paleis Soestdijk.