Roermond: Slechte houding Marokkaanse jeugd

De burgervader van Roermond, drs. Herman Kaiser (CDA), is niet erg te spreken over de houding van Marokkaanse jongeren uit zijn stad. De Limburgse gemeente doet er alles aan om hen te helpen bij het zoeken van een baan, maar de jongeren geven niet thuis, zo blijkt uit een brief van de burgemeester aan de Stichting Marokkaanse Jongeren (SMJ).

De CDA burgemeester tekende begin vorige maand een overeenkomst met de SMJ. De bedoeling was het creëren van banen en stageplaatsen voor Marokkaanse jongeren, die als werkzoekende staan ingeschreven. Een boze Kaiser "We zijn inmiddels enige tijd verder en moet ik constateren dat de inspanningen van de gemeente niets hebben opgeleverd".

Volgens Kaiser gedragen de jongeren zich werkschuw: Roermond vroeg vijf jongeren via uitzendbureau Tempo Team bij de gemeente te komen werken. Tot op heden heeft geen één Marokkaanse jongere actie ondernomen. Een stagebegeleiding van een andere Marokkaanse jongere liep op niets uit.

Opvallend is dat de overeenkomst tot stand kwam nadat de SMJ met een demonstratie van Marokkaanse jongeren in Roermond had gedreigd. Veel allochtonen in Roermond zeggen zich achtergesteld te voelen, onder meer bij het krijgen van banen.